10 ideer for de som ønsker å kutte husholdningsutgiftene
For de som ønsker å kutte husholdningsutgiftene finnes det mange verktøy å velge mellom. Størrelsen på beløpene varierer, men det kan fort være snakk om betydelige summer.
En styrket privatøkonomi kan oppnås på to forskjellige måter – enten gjennom kostnadskutt eller økte inntekter. Veien til suksess beror ofte på en blanding av disse, enda kutt i husholdningens utgifter er enklest å gjennomføre.
For å lykkes kreves det også en solid dose med selvdisiplin og tålmodighet. Hold deg til et fast budsjett, og unngå unødvendig pengebruk. Her finner du noen ideer til hvor du burde starte, og veien til en tryggere privatøkonomi.
1. Kutt strømutgiftene
Prisen du betaler for strøm består av to deler: selve strømforbruket og nettleie. Sistnevnte er en fast avgift man ikke slipper unna, da man er koblet opp til én operatør. Nettleieselskapene er ofte eid av kommunen man bor i, og nettleien kan derfor like gjerne regnes som en kommunal avgift.
Strømprisene varierer med årstiden, og det er ikke godt å spå hva som er billigst. I dag kan du velge mellom spotpris, variabel pris og fastpris. Med spotpris tar du del i alle markedssvingninger, og prisen justeres med jevne mellomrom. Variabel strømpris har derimot mer forutsigbarhet, med færre svingninger og krav om at strømselskapet varsler kunden om prisøkninger innen god tid. Med fastpris knytter du deg til én pris over lenger tid, med et ekstra påslag. Løsningen kan sammenlignes med fastrente på lån.
Du kan spare store summer gjennom å skifte strømleverandør, og det gjelder å sjekke prisene i markedet før du bestemmer deg. Mange velger å kjøpe strømmen fra samme selskap som står bak nettverket, men det lønner seg ikke nødvendigvis.
Undersøkelser viser at man kan spare tusenvis av kroner i året gjennom å bytte strømleverandør. Så sjekk om du betaler for mye, og bytt kraftleverandør dersom det lønner seg.
2. Sjekk prisen på mobiltelefoni, internett, kabel-tv mm.
En typisk norsk husholdning abonnerer på en rekke forskjellige tjenester, enten det er snakk om internett, kabel-tv, mobiltelefoni eller annet. Her er det også vanlig at forbrukerne betaler for mye, uten at man kjenner til muligheten for å spare penger.
Mobilabonnementer er et godt eksempel, da prisforskjellene kan være relativt store. Mange fortsetter å benytte samme selskap, til tross for at det finnes langt billigere tilbud. Det skyldes enten gammel vane, eller mangel på informasjon og kunnskap om markedsprisene.
Er du knyttet til én leverandør gjennom et abonnement? Da lønner det seg å sjekke kontrakten, for å se hva bruddgebyret utgjør. Det er summen du betaler for å bryte avtalen før utløpsdato.
Undersøk også konkurrerende tilbud, og hvorvidt du kan skifte noen av husholdningens tjenesteleverandører. En besparelse på 200 kroner per måned kan fremstå som mager, men på kun ett år har man spart 2 400 kroner.
3. Benytt avtalegiro
Mottar du mange separate papirfakturaer? Da kan det lønne det seg å inngå avtale om elektronisk faktura og avtalegiro. Slike avtaler kan inngås gjennom nettbanken, og koster ingenting. Derimot slipper du å betale gebyr for papirfaktura, som vanligvis ligger et sted mellom 40 og 60 kroner.
Avhengig av hvor mange papirfakturaer man mottar hver måned kan det være mye penger å spare på avtalegiro. Til gjengjeld godkjenner man at bedriften kan trekke pengene direkte ut av konto, uten først å måtte spørre. Avtalegiro passer kun i de tilfeller hvor man har nok sparepenger stående på konto, og muligheten til å betale regninger som avtalt. Skulle kontoen ha manglende dekning vil man ilegges et straffegebyr, og det fjerner hele insentivet til en slik løsning.
For å sette ting i perspektiv: Mottar du 10 papirfakturaer, som hver koster 49 kroner – vil du betale 490 kroner hver måned i gebyr. Det blir snakk om 5 880 kroner på ett år, som er en solid slump med penger.
4. Sjekk statlige støtteordninger og skattefradrag
Staten tilbyr en rekke støtteordninger, og det gjelder å utnytte det man har rett til. Enten det gjelder fradrag på skatten eller tilskudd for miljøvennlige tiltak – målet er å spare penger.
Ta skattemeldingen som et eksempel der du kan kreve fradrag for en rekke kostnader. Blant disse finner man blant annet gjeldsrenter og kostnader relatert til refinansiering av gjeld. Undersøk også muligheten for å motta ENØK tilskudd. Disse statlige tilskuddene er ment å dekke hele eller deler av kostnaden med å installere miljøvennlige tiltak i boligen.
Et eksempel kan være installasjon av solcellepaneler på taket, hvor ENOVA vil tilbakeføre enten hele, eller deler av kjøpesummen etter fullført installasjon.
5. Kjøp varer på tilbud
Vær på utkikk etter varer på tilbud, og andre priskampanjer. Dette lønner seg særlig når det kommer til kjøp av mat, drivstoff og andre faste utgifter. Et klassisk eksempel er varesalget som kommer etter jul, der kjedene presser ned prisene med flere titalls prosent.
Husk også at mange kjeder benytter seg av lokketilbud, der prisen på utvalgte varer er satt ned med håp om å selge andre produkter. Vær oppmerksom på denne taktikken, og sjekk prisen på resten av varekurven før du betaler.
6. Refinansiering av gjeld
Har du utestående gjeld med høy effektiv rente, eller flere separate krav med varierende forfallsdato? Da kan det lønne seg å søke om refinansiering. Målet er å slette eksisterende pengekrav i bytte mot et lavere effektivt rentenivå.
En gammel myte tilsier at refinansiering av gjeld er både kostbart og vanskelig. Det er feil, da den nye långiveren vil ta seg av mesteparten av arbeidet med gjeldslette.
Når du søker om refinansiering kan det skje på to forskjellige måter. Den ene løsningen er å søke om et forbrukslån, som lar deg dekke andre usikrede lån med høy effektiv rente. Løsning nummer to passer best for lån til bolig, hytte og andre verdiobjekter med panterett – og så fremt man slipper unna et høyt straffegebyr for å bryte renteavtalen.
Velger du å søke om refinansiering er det lurt å benytte en låneagent. Her sender du inn én søknad, som deretter videreformidles til alle banker og finansinstitusjoner. Løsningen er gratis og du slipper å bruke tid på utfylling av en rekke individuelle søknader.
7. Prioriter gjeldslette
Hvis du har litt penger til overs hver måned kan det være lurt å prioritere gjeldslette. Hver måned betaler man et terminbeløp, som består av en avdragsdel og rentebetaling. Jo raskere du nedbetaler lånet, jo mindre penger vil du måtte betale i renter.
Velger du å prioritere gjeldslette er det viktig å først kvitte seg med den mest kostbare gjelden. Slike produkter inkluderer blant annet kredittkort, forbrukslån og kontokreditt. Betal ned disse fordringene først, og gå deretter videre med andre typer lån.
8. Kjøp drivstoff på riktig tidspunkt
Visste du at kjedene justerer prisen i henhold til tidspunktet man fyller? Undersøkelser viser at det kan være store summer å spare hvis man fyller opp tanken til riktig tid. Torsdag morgen og natt til mandag er de to tidspunktene man burde fylle tanken, skal vi tro bransjeekspertene. Prisfallet skyldes flere faktorer, men er i stor grad drevet av tilbud og etterspørsel i markedet.
Ifølge Forbrukerrådet kan du som bilist spare over 2 000 kroner i året ved å fylle opp tanken på riktig tidspunkt.
9. Samle forsikringene
Forsikringer til bil, bolig og reise – er eksempler på noen av de produktene en vanlig husholdning har behov for. Det lønner seg ofte å samle alle forsikringene på samme sted, da mange forsikringsselskap tilbyr samlerabatt til kundene sine. Det kan være snakk om alt fra 10 til 30 prosent, avhengig av hvilke forsikringer man allerede betaler for.
Undersøk også hvorvidt du har tilgang til rabatterte forsikringer gjennom eksisterende medlemskap og ordninger. Et godt eksempel er tilbudet om gratis reiseforsikring gjennom utvalgte kredittkort, og tilbudet om rabattert forsikring gjennom LO Favør. Listen over organisasjoner som tilbyr slike tilbud er lang, og inkluderer alt fra Norges Automobil Forbund (NAF) til boligbyggelag konsernet OBOS.
10. Vurder å skrote NRK lisensen
NRK-lisensen er en hodepine for mange norske husholdninger grunnet den høye kostnaden. Nylig kunne vi lese at den tradisjonelle NRK-lisensen skal fjernes, men at politikerne enda ikke har funnet noen alternativ løsning. Resultatet av forhandlingene gjenstår å se, men det er lite sannsynlig at selve lisensen forsvinner innen kort tid.
For å unngå betaling av NRK lisens må antenneinngangen plomberes, før du sender en bekreftelse til NRK om inngrepet. På denne måten slipper du å punge ut tusenvis av kroner for en tjeneste du ikke nødvendigvis benytter. Skal du kjøpe ny TV, er det mulig at selgeren vil inkludere plomberingen gratis. For eldre TV-apparater vil inngrepet koste et sted mellom 500 og 1 000 kroner, avhengig av modell og produsentnavn.